10 km frisk luft

I går kom jag mig ut och springa då det ännu var ganska ljust. Hade ingen plan utan ville egentligen bara ha frisk luft.

Egentligen är jag mera en asfaltsnötare och tycker om att springa på asfalt men med möjlighet till fina sandvägar längs åstranden, precis bakom huset, så måste man ju också njuta av det och ta tillfället i akt.


Sist och slutligen blev det en jämn 10 km runda. Och inte ens duggregnet störde.

10.10.2014 kl. 09:13

Gnetar på

 

 

Vill bara ge ett livstecken från mig så att ingen tror att jag helt försvunnit från bloggvärlden. Det har bara varit så sjukt mycket nu så veckorna försvinner. Ingen blir väl så glad av en uppräkning på vad någon annan gjort men kan försäkra er om att jag inte legat på latsidan.

Eller jo, nog om man räknar antalet löpturer och träningspass som gott ryms på 10 fingrar, då har jag varit lat. Fast det har nog varit lite medvetet också att trappa ner med träning i oktober för att sedan orka med ny fart i slutet av månaden. 

 

09.10.2014 kl. 15:39

Lågpuls och muffins

På lördagen var det första kampanjveckoslutet inför riksdagsvalet: SFP deltog i Kvarnbäcksdagen och jag var där någon timme på förmiddagen. Och tur att det fanns ett liberalt parti på plats som ställer sig upp mot gubbar som den som finns bakom mig och Marcus på bilden:

För er som inte talar finska så vill han alltså samla namn för ett medborgarinitativ för att inskränka aborträtten.

I dag var det handbollsträningar och sedan fortsatte Riku och Valter till fotbollsplanen och jag for ut på lågpulsjogg, 13 km längs Vanda å.

Det lär ska vara sista härliga höstdagen i dag, jag tog ut det sista av det härliga vädret och sprang i linne, Tilly Racerback i färgen Lake från Röhnisch.

Var hög på endorfiner efteråt och fixade kyckling i lergryta med färsk timjan, rotfrukter och vitt vin till middag. Och så muffins som efterrätt.

21.09.2014 kl. 19:45

Sulor från FootBalance

Precis som alla andra löpare så vill jag hålla mig skadefri och ha ett bra löpsteg. Ta i trä, men sedan hösten 2012 så har jag fått hålla mig skadefri och utan problem med knän eller annat. Då, för cirka två år sedan, hade jag en enerverande muskelfästesinflammation i högra knäet som inte ville ge vika trots antiinflammatorisk medicin och vila.

Det som sedan fick bukt med problemet var laserbehandling av knäet: tre gånger behandling och det onda försvann. Och det onda har inte kommit tillbaka heller, jag tror att det till stor del beror på de innersulor som jag började använda regelbundet då: Footbalance.

Footbalance är alltså innersulor för skorna som utformas precis enligt din egen fot. Varje sula är individuellt utformad efter varje fot för att säkerställa perfekt passform och stöd, oavsett typ av fotvalv, form på foten eller skillnader mellan höger och vänster fot.

Jag har en liten överpronation på höger fot och använder mina inlägg i både neurala skor och i sådana som färdigt har ett litet pronationsstöd. 

Det går till så att man ställer sig på en manick som liknar en våg, som fotar och läser av hur din fot ser ut och hur lederna böjs i olika positioner. Utgående från bilderna får man en analys över foten och hur kroppen belastas och om man eventuellt behöver stöd för t.ex. förhindra överpronation.

Efter det ställer man sig på en uppvärmd, oformad innersula som är placerad på en formkudde och sulan formas exakt efter din egen fot. Sedan är det bara att testa att den känns bra, klippa till sulan så den passar din sko och så kan man använda sulan. Tjing, 10 minuter max tar det här i anspråk.

Jag har varit superöjd med mina sulor och springer nuförtiden inte en meter utan mina Footbalance. Har skaffat nya sulor för de gamla hade nog fått vara med några tusen kilometer och har sett sina bästa dagar (även om de faktiskt ännu funkar och jag har dem i fritidsskor).

Jag har nu ett par tunnare Footbalance-sulor också för mina cykelskor och också i dem funkar sulorna väldigt bra: jag cyklade 140 km i Tour de Helsinki med sulorna och de ger en stadga i skon som gör att fötterna inte blir trötta trots långa distanser.

Ni kan ta det här inlägget som reklam eller som konsumentupplysning, men jag ville nu dela med mig av en produkt som passar mig och som kanske någon annan har hjälp av också. FootBalance (och analysapparater) finns åtminstone på Intersport-butikerna.

 

19.09.2014 kl. 13:41

Skönheten på rummet

Får jag snabbt presentera min skönhet: Kona Dr Good. En alldeles fantastiskt fin cykel som jag fick av min man till födelsedagen, den här cyklar jag nu till jobbet med så länge vädret inte är asigt. Det hör också till en korg att ha framme, men den är ännu inte monterad på plats.

I morse kom jag till jobbet med den, trodde jag glömt nyckeln till cykellåset så jag kånkade upp den till fjärde våningen för att den inte skulle bli snodd. Svettig och eländig märkte jag ju förstås att jag visst hade nyckeln med mig, men nu orkar jag inte föra den ner så skönheten får stå där den står och pryda mitt arbetsrum.

Det var tugnt att cykla i dag, jag tvingade mig själv ut på backträning i går kväll och det känns i benen och rumpan i dag. Jag fick verkligen förhandla med mig själv att komma ut: jag lovade mig själv att efter uppvärmning och fem gånger upp i backen så får jag jogga hem om det känns så. Men då jag väl var ute så kändes det ju superbra så jag körde 10 gånger. Backen är ca 120 m lång och ganska flack i början för att bli brantare mot slutet. Fördelen med den här backen är att det är mjukt underlag och bara 1 km hemifrån.

19.09.2014 kl. 09:23

Bra och riktigt dåliga saker

Det är mycket på gång nu, både bra och dåliga saker.

På plussidan finns det bland annat det här:

1) Träningen känns bra och jag har fått in fina löppass. Vädret gör att att det är härligt att ta en runda. Jag har också fått in transportcykling till och från jobbet till (nästan) en rutin och i och med det så får jag 16 km cykling per dag.

Drog intervallträningar för Running Finland runt Tölöviken.

 

Valter har hängt på med cykel då jag sprungit - nytta och nöje!

Jag har nya träningskläder: Vilja Print-linne Röhnisch och tights som råkar matcha och är deras supersköna Shape Tina. De fick följa med mig på 10 km spring i går kväll och fick klart godkännt!

2) Jag har blivit nominerad som riksdagsvalskandidat! Jag ställer alltså upp i Helsingfors för SFP - vill du hjälpa mig med kampanjen och jobba för ett öppet, jämställt och tolerant Finland så hör gärna av dig! Valet är ju den 19 april 2015 som ni vet.

3) Valter trivs i skolan och med sina hobbyn. Han har börjat läsa spanska också i en klubb och tycker det är väldigt cool.

4) Vi har varit på ett fint bröllop med mycket kärlek (och god mat!)

På minussidan finns bland annat det här:

1) Samarbetsförhandlingar på KSF-Media. Och det här är ett så jäkla stort minus så jag vet inte vad jag ska säga. Först om några veckor får vi veta hur det går och vem som får behålla sina jobb.

2) Valtresultatet i Sverige. HUR kan över 750 000 personer anse att Sverigedemokraterna borde leda landet?

3) Deadlines. Jag har så sjukt många deadlines att passa så jag inte vet hur jag ska få till det hela.

 

17.09.2014 kl. 11:22

Frissa i Tallinn

Jag har varit på arbetsresa i Tallinn några dagar. Jag hade två timmar extra tid innan båten till Helsingfors skulle gå så jag vandrade in till en frisörsalong i Viru-center.

Jag: I would like you to cut my hair and I also need new colour. I want a dark-brown colour.

Frissan: No dark-brown. Your skin is ginger, hair also ginger.

Jag: I know, but I really want dark-brown this time.

Frissan: No.

Needless to say så vandrade jag ut med den hårfärg som hon föreslagit. I Tallinn har kunden inte rätt.

 

03.09.2014 kl. 13:56

140 km senare

Jag klarade Tour de Helsinki! 140 km cykling på lite drygt 6 timmar, medefart 23,3 km/h. Hängde på två trevliga gubbar i lycra och tack vare Vesa och Peter så blev det en jämn fart utan obehagligheter. Vi slöade lite för mycket på de ställen där det erbjöds mat och dryck och räknade att jag mumsade saltgurkor i sammanlagt 24 minuter.  Det som förvånade mig mest var att jag kommit upp i en maxfart på 60,1 km/h. Undra på att det kändes att det gick undan i vissa nedförsbackar

Sista uppförsbackarna var helvetiska men annars var det bara fint. Och ett perfekt väder att cykla i dessutom.


31.08.2014 kl. 21:42

Tour de Helsinki i morgon!

Om cirka 30 minuter går starten för Midnight Run. Och jag står frivilligt över det här året, även om det är en fantastiskt rolig och välarrangerad tävling. Men jag fick knäpp i huvudet och gick och anmälde mig till Tour de Helsinki som går i morgon, 140 km cykling alltså på programet...


Cyklade efter nummerlappen i dag och kände mig snygg i min nya tunna dunväst från Röhnisch (och hade matchat västen med Adidas dojor i samma färg, so sue me for being fåfäng).

Annars så har det varit en vecka med heldag i Borgå med Kulturfonden och heldag i Bryssel med ALDE Gender Equality Network. Men också träning, några löprundor och så hemmaträning (och Valter hängde på igen).

Min bror gjorde Ironman i Köpenhamn förra helgen (på fantatstiska 10:53) och det inspirerade mig att ta i lite extra. Jag brukar inte springa i 05:30 fart utan är mera en lunkare, men med hans prestationer i bakhuvudet så gick det fortare än det brukar på den här veckans rundor .

Håll tummarna för mig i morgon, starten är klockan 11och det kommer ju nog att ta sina modiga timmar att komma runt.  Siktar på att försöka hålla mig kring 25 km/h.

30.08.2014 kl. 20:29

Sportig måndag

Valter hade sina första badmintonträningar i dag. Träningarna är i Helsingfors Badminton Clubs regi och vi hade dealat att han får komma och prova på nu en gång och så ser vi om vi börjar.

Men vi har definitivt börjat, Valter stortrivdes och vi köpte genast efteråt en egen racket åt honom. De två tränarna var jättebra och det var bara fem ungar i gruppen så alla fick verkligen individuell handledning. Dessutom var träningarna föredömligt på både finska och svenska, så alla förstod.

Efter träningarna stack jag ut på en liten runda, min vanliga sjua. Benen kändes sååå mycket lättare än i går (då de var som blyklumpar av någon orsak) och medeltempo gick i 05:35.

18.08.2014 kl. 21:17

Uppräkning på vad vi gjort på helgen

I fredags ville vi fira att vi alla överlevt första jobb- respektive skolveckan efter sommaren så vi stack tidigt till Borgbacken på eftermiddagen. Ett smart val, för det var väldigt lite människor och vi behövde i princip inte köa till någon attraktion. Det är ju löjligt dyrt att gå på Borgbacken, åkbanden för 3 personer är ca 110 euro, sedan måste man ju förstås äta och dricka något också... Men det var lätt värt det!

På lördagen körde vi till Dragsvik för att vara med om när Valters bror svor faneden. Om ca 11 år är det lillemans tur.

Och i går spelade vi fotboll, gick på restaurangdagen, jag sprang en runda och så kollade vi på friidrotts EM och tyckte synd om Sandra Eriksson.

 

18.08.2014 kl. 10:24

Bra hemmaträning med barnet med

Har bestämt mig för att det måste bli mera styrketräning i år. Jag har ett gymkort till ett jättetrevligt gym, Forever i Tölö, men det är ack så sällan som jag masar mig dit.

Därför har jag införskaffat en 12 kg kettlebell för att också kunna träna lite hemma. Min svägerska är en hårding och tipsade mig om det här programmet som jag gjorde i går hemma i gästrummet:

Dessa övningar gör man fyra varv:

25 knäböj (så djupa du kan)
25 armhävningar
25 fällknivar (magövning)
25 kb svingar
30 benlyft (liggandes på rygg med böjda ben och lyft höft och ben 15/ben)

Avsluta med raka och sidoplankan 3-4 min.

Valter gjorde samma program bredvid mig men använde en 2 kg:s hantel och så hade jag förstås minskat på antalet repetitioner på hans program (något som han inte alls tyckte var en bra idé utan ville göra flera än mig på alla moment).

15.08.2014 kl. 13:48

Jag är tillbaka nu

Här har inte uppdaterats på länge för jag har varit på semester. Men nu ska det bli andra bullar minsann.

Sommaren var ju helt otrolig - varmt, soligt och lagom mängd vänner, vin och träning. Precis som det ska vara. Jag har simmat mer än många somrar på länge, jag har fiskat och jag har sovit till kl. 10 varje dag.

Dessutom har jag fyllt 40 år, Valter har börjat skolan och jag har fått en ny cykel. Träningsmässigt så har det mest varit, förutom simning, mysjogg i maklig takt varvat med några intervallpass. För tillfället har jag inget lopp som jag är anmäld till men kalendern säger att Esbo strandmaraton  20.9 eller Vanda maraton 12.10 kunde funka, åtminstone så att jag springer halvmara. Någon annan som ska delta i någondera av dessa?

 

14.08.2014 kl. 14:29

Racerapporten från Vansbro triathlon

Kan ju genast erkänna att jag fick blodad tand av att köra halvdistans triathlon men vet samtidigt att en hel Ironman är nog långt borta ännu för mig. Här kommer racerapport  för Vansbro 2014 por favor:

Vi bodde på Åsbacken på min svägerskas släktgård. Vackert som tusan i Dalarna. Men regnigt.

Raceday så vakande jag 06:30 och klämde frukost: två mackor, jogge med müsli och juice & kaffe.

Tog ca 1,5 h att köra till Vansbro och det regnade hela vägen. Sekunderna vi lassade bort cyklarna från bilen så höll det upp, annars regnade det småspik hela dagen (förutom ca 5 minuter under cyklingen). Temperaturen var + 8 och jag var glad över dunjackan.

Klockan 10 hölls tävlingsinfo där det meddelades att det av säkerhets skäl inte blir någon simning pga kylan, både i luften och i vattnet (+14). I stället skulle simningen ersätts med 6 km löpning (som visade sig vara värsta jobbiga terränglöpningen med gyttja och stuff). Jag var innerst inne lättad över att det inte blev ngn simning trots att jag var spetsad på den.

Min bror är den eviga optimisten som hela tiden tyckte att det ser ut att klarna upp, men han hade fel.

Här kommer jag in från första löpningen. Springer annars aldrig med keps men var glad över att Riku övertalade mig att köpa en i sista minuten på expot, annars hade man inte sett något pga det evinnerliga regnet.

Bytet gick på dryga 5 minuter, var ganska varm i det här skedet, förutom ett långt pulande med att få på cykelhandskarna.

Och jag är i väg för 90 km cykling!

Här är jag halvvägs, dvs 45 km och det kändes superbra! Tänkte att jag är nästan hemma och har bara lite cykling och sen lite spring. Cyklingen gick fint, hade inte ngn superhastighet men höll jämn fart hela vägen (medelfart 24,7). Åt eller drack cirka var 15:e minut och det var nog hemligheten att jag hölls fräsch hela vägen, tyckte faktist att det var lite mysigt att knapra på en bar eller suga en gel medan jag cyklade.

Frös inte annars, men fötterna var som isklumpar utan känsel och huvudet var lite kallt men förutom det så kändes allt okej.

Måns hade svårt med kylan och sprang sämre än vanligt. Jag tyckte han gjorde ett suveränt resultat som kom in på totalt  05:20 men det var en försämring på över en halvtimme för honom jämfört med förra året.

Efter cyklingen var benen stumma ca 1 km men sedan tyckte jag det flöt på fint. Första 10 km gick jättebra och jag kände mig som kungen.

Ett varv till innan mål!

Här värker allt i hela kroppen. Allt. Det var ganska jobbiga sista 3-4 km men tack vare dam nr 90 så peppade vi varandra i mål utan värre katastrofer.

Halvmaran på 02.21 är inte illa pinkat med tanke på väderförhållanden och på att det var första långa triathlon.

Sluttid totalt var 06:46:11 vilket ju inte är någon supertid men som jag är vansinnigt glad och stolt över! (på bilden hade jag svårt att hålla upp medalj och t-shirt för jag skakade så av köld).

Stort tack till min man, supporter och hovfotograf Riku som stod ut hela loppet längs banan i ösregn och hejade! Och som dessutom knäppte väldigt fina bilder!

30.06.2014 kl. 22:04

Finisher Vansbro Triathlon!

Jag klarade det!

Vansbro triathlon var en blöt och kall historia och blev i praktiken en duathlon: simningen (1.9 km)  byttes ut mot 6 km löpning före cyklingen (90 km) och löpning 21 km för det var så hiskeligt kallt. Tävlingsledningen fattade beslutet 2 timmar före start av säkerhets skäl då det endast var +8 grader i luften och 14 grader i vattnet.

Racerapport kommer bara jag hinner smälta att jag kom i mål!

 

30.06.2014 kl. 15:51

 

Jag, Anna Jungner-Nordgren, fick för mig att börja träna inför Stockholm Marathon 2011. Jag kom i mål på 4 h 13 min och fick blodad tand. Tanken med min blogg är att berätta om hur det går med träningen och hur man pusslar ihop den med barn, man, jobb och politik. Jag jobbar på Folktinget, är 40 år och bosatt i Helsingfors. Och så lyssnar jag gärna på Judas Priest. Att sånt.

 

Kom med i Running Finland

Om du gillar att springa och gillar sällskap ska du komma med i vår löpförening! Running Finland är klubben för dig som tycker det är roligt att röra på dig, gillar utmaningar och gillar att skratta. Vi ordnar gemensamma träningar, olika evenemang och tävlingsresor!
 

Senaste kommentarer

16.10, 20:18Lågpuls och muffins av mdm
22.12, 22:18Jullov, jawohl! av fua
14.12, 09:53Copenhagen marathon av Carin