Sista rundan för i år

På den sista löprundan i år fick jag med mig en hare på cykel, som trampade på i bra och jämn takt och sjöng Nu tändas tusen juleljus.

Gott Nytt År 2014!

31.12.2013 kl. 15:41

Centraliserad elit?

Nu har rubrikens elit inte något med sport att göra, utan det handlar om den beslutsfattande eliten i finlandssvenska organisationer och företag som är tätt sammanflätad med varandra. HBL hade en artikel om det här i dag och jag var faktiskt en av dem som fanns i grafiken.

Nu är det nu så att jag på intet sätt är elit eller räknar mig till det, men kan ju inte säga annat än att jag var smygstolt att finnas på listan (men HBL hade glömt mina kopplingar till både Svenska Kvinnoförbundet som vice ordförande och SFP som fullmäktigemedlem..:)

Juttun var välgjord, och jag gillade grafiken på webben där man kunde skapa egna "kartor" över vem som sitter var - kolla den här!

30.12.2013 kl. 20:30

Sportig söndag

Vi hade träffis med våra vänner i simhallen på förmiddagen så det blev ett litet träningspass i bassängen. Riku testade den TomTom Multisportklocka som jag gett honom till julklapp och den fick klart godkänt också i simning. Skulle aldrig ha kommit på tanken att överge Garmin och köpa en TomTom om jag inte läst recenssioner på olika bloggar, bland annat Michaela har ju testat klockan och varit nöjd.

Efter massiv portion avokadopasta så stack jag sedan på en springtur. Förutom korta intervaller i 04:30 fart (5 x 300 m intervaller med joggvila emellan) så tog jag det lugnt och försökte hålla en låg puls. Jag har inte på länge sprungit med pulsbälte utan bara tittat på klockan, men borde nog ta bältet i bruk igen.

29.12.2013 kl. 18:42

Julen kom och gick

Vi firade julen i Vasa med familjen, extra roligt att min bror med familj också kom dit. Det tråkiga var att min förkylning bröt ut (hade haft känningar i många dagar) och jag var i riktigt dåligt skick på juldagen och julannandagen.

Bilder, por favor:

Det var några mm snö i ett par timmar. Utnyttjades för snöbollskrig.

Kusin Viktor hjälpte Valter med att klä granen. De körde enligt principen more is more.

Barnen simmade med min bror i husets pool.

Julaftonsspring med bror och svägerska. Pulsen skyhög och sedan blev jag sjuk.

Julgubben var väldigt, väldigt snäll.

Vi kom hem i går kväll och tydligen var jag sjukt trött då Riku måste väcka mig vid kl. 11 i morse, skulle antagligen ha sovit ännu längre annars. Han förde Valter på kalas och jag for på första joggen efter att jag varit sjuk. Tog det ytterst lugnt, en pk-lenkki i 50 minuter (i regn).

Kompenserade min slapphet med att baka semlor på eftermiddagen, supergoda med dinkelmjöl blandat med vetemjöl.

28.12.2013 kl. 19:14

Trainer inomhus och trevliga restauranger

Åhå, får nog avlägga nyårslöfte om att uppdatera lite oftare, här på den här bloggen är det tystare än tyst.

Den senaste tiden har jag suttit och svettats på den trainer som jag fick av Riku i förtid som julklapp, perfekt att kolla på iPaden på House of Cards och samtidigt träna.

Annars så har jag ätit mycket och ofta på restaurang, på en vecka averkade jag Aino, Nokka, Lasipalatsi och Farang. Förstås tack vare alla julfester som råkade infalla nästan samtidigt.

Och så var vi och fick julfiilis på Lyrans och Akademens julkonsert i Johanneskyrkan, hela familjen. Har blivit en tradition att vi går på den. Förra året missade vi faktiskt den pga parkeringsproblem i och med snömassorna, men det problemet finns ju som tur inte nu.

22.12.2013 kl. 21:26

Rätt gener hos Inkinen?

Var över dagen i Bryssel i lördags med anledning av ett seminarium om hur öka andelen kvinnliga väljare i EU-valet. På flyget läste jag en artikel om Sami Inkinen och om hans filosofi kring träning.

Man blir ju mer än avundsjuk på en typ som Sami Inkinen, han tränar bara 12 timmar i veckan men kommer ändå under 9 timmar i Ironman. Jag ids inte referera hela artikeln här (och kan inte ladda upp den för den är för stor för Kulturhusets kapacitet...), men hans filosofi går ut på att lyssna på kroppen och vila tillräckligt. 

Nå, jag har åtminstone fått in vila från träning de senaste dagarna då det inte funnits utrymme för träning pga annat program, får se när det vänder.

 

16.12.2013 kl. 11:58

Fartlek

Det var dags för en dag i tingsrätten i dag. Som vanligt ganska tragiska fall och folk som helt hade gett upp och inte brydde sig om det blev en tur till fängelset eller inte.

Därför var det extra skönt att komma därifrån och hämta Valter och spela djurspel med honom.

Stack ut på en runda efter middagen (efter att fått övertala mig själv: vädret var inte så inbjudande med dimma och beckmöcker på en och samma gång). Överraskade mig själv med att variera rundan så att jag sprang ny rutt, 8 km i stället för 7 km och dessutom så att 5 km av dessa avverkades som fartlek. Körde 500 m så fort jag orkade, 100 m superlångsam jogg och sedan 400 m vanlig mysfart och den här combon x 5 alltså.

 

11.12.2013 kl. 20:44

Klumpig tisdag

Jag stack i väg i mitt tycke svinottan till simhallen. Men då jag kom dit så var det kö till kassan och mycket folk i bassängen. Förvånas alltid över hur många som är pigga på träning på morgonen.

Jag körde sammanlagt 1 km, försökte variera lite i tempo men mest bara fokusera på teknik. Lyckades med konststycket att slå övre sidan av handen in i ett skåp, där naturligtvis min hand träffade en hård kant, så fick en enorm bula på handen.

Sedan pruttade jag i väg till tandläkaren, då jag steg ur bilen så vurpade jag på svart is så ordentligt att strumpbyxorna gick sönder och armbågen är superöm. Lyckat. Som tur hade jag ett par leggings i träningsväskan så jag behövde åtminstone inte gå omkring med söndriga strumpbyxor utan bytte på tandläkarens toalett.

Har knappt hunnit jobba för hade dessutom ett läkarbesök i dag, ska äntligen ta itu med min äckliga acne som jag fått på ryggen på äldre dagar. Återkommer om det här,men just nu skäms jag så mycket över min rygg så kan inte publicera bilder.

10.12.2013 kl. 15:47

Skön söndag med två träningspass

Jag och Valter sov ända till 10 i dag så det blev lite senare avfärd till simhallen än planerat. Vi for hela familjen så först var Riku med Valter och jag kunde simma (500 m + 200 m) och sedan bytte vi så att Riku fick simma (och testa de nya simglasögon som jag köpte i London till honom).

Min väninnas barn kom sedan till oss för att barnvaktas, först pyssel inomhus och sedan gick vi en sväng till skogen.

Efter att vi ätit och barnen avhämtas så stack jag i väg för en grundkonditionstur, tog min vanliga 7 km runda och i dag var det halt, riktigt halt på sina ställen. Måste nog ta till stavgång eller dylikt för att få till stånd de här grundkondisrundorna, det är asslött att springa långsamt.

Såg ut som en kanariefågel, men med självlysande jacka och en reflexväst på det så syns man åtminstone i mörkret.

08.12.2013 kl. 19:42

Börja från noll

Känns lite som om träningen börjar från noll, har inte kunnat prioritera träning nu på hösten och att nu börja jaga bättre tider eller springa långpass i 05:30 fart känns mycket, mycket avlägset.

For ut i dagsljus på en runda med måttot minst 7 km och högst 10 km. Det blev en 9:a i mycket modest fart, höll pulsen låg och skulle väl i princip ha kunnat mata på ganska länge i den farten. Men känner att jag får jobba lite på grundkondisen nu.

Annars har det varit handbollsträningar, frissabesök för unga herrn och pepparkaksbak.

Valter vid Hiusateljee.

Kommer nog aldrig att ha varken tid eller lust att laga egen deg eller att satsa på dekorationer... Här körde vi glatt köpis-deg som vi bakade ut och gräddade, sedan gick Valter loss på dem med glasyr på tub och strössel.

07.12.2013 kl. 19:23

Valomerkki i simhallen

Jobbade kortare dag i dag så jag hann till simhallen i mitt tycke rimlig tid. Men sidu nej, efter 200 m uppvärming , 4x50 m spark och 400 m fokusering på teknik i crawl mörknade hela Backasgatans simhall.

De stängde tidigare på grund av självständighetsdagen i morgon så det var bara att masa sig upp ur bassängen. Första gången jag varit med om valomerkki i simhallen.

Har inte simmat på länge men som tur (med tanke på Vansbro) kändes det bra). Inser dock nu att 1,9 km simning är jätte, jättelångt....

05.12.2013 kl. 20:44

Beckmörkt och härligt

Valter var hos en kompis så jag kunde jobba lite längre och sedan sticka ut och springa. Blev min vanliga runda 7 km, hade superpigga ben (har ju sprungit så lite på sista tiden så no wonder) men saktade ner farten så jag låg på 06:15 fart.

Svinaktigt kallt, beckmörkt men alldeles superhärligt ändå. Nu ska det tränas!

04.12.2013 kl. 20:21

Får bli skärpning nu eller hur?

Nu får det bli skärpning med uppdateringar på den här bloggen och hoppeligen så muterar den tillbaka till en träningsblogg från att ha varit en diverseblogg.

Träningsmässigt så är det största som hänt det att jag knep en startplats i Vansbro triathlon 28.6.2014 - 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning. Det är ett häftigt projekt, får se var det landar...

Privat så är det häftigaste det att jag blev omvald som vice ordförande för ALDE Gender Equality Network. Valet skedde i London på helgen då ALDE samlades till kongress med 1000 deltagare.

Utsikt från mötesrummet på 30:e våningen i Canary Wharf, London.

Nya presidiet för ALDE GEN. Pressis om det finns btw här.

Jag var fyra dagar i London, varav den sista dagen var mötesfri och betydde sightseeing och lite shopping.

04.12.2013 kl. 14:15

Hoppsan

Det blev visst en liten paus här på bloggen. Sedan vi senast hördes har jag hunnit gå på fin bankett för Svensk Ungdom 70 år:

Jag har varit ett par dagar i Stockholm på möten, bland annat på Idrottens hus och på Finlands ambassad. Och så hann jag med lunch på Tysta Mari i Östermalmshallen:

Sedan har jag faktiskt också varit ett par dagar i Tallinn med familjen. Kan mycket varmt rekommendera Lennusadam - ett fantastiskt museum med massor av interaktiva grejer, möjlighet att gå in i en ubåt etc. Häftigast var den Titanic-utställning som pågick där.

Sedan har jag nog mest sprungit på möten och inte kunant prioritera träning. Lite styrketräning och ett par löppass har jag fått till, men inget som man kan skryta över. Ska till London på torsdag, hoppas på att kanske få in ngt pass där och om det inte lyckas så hoppas jag på lugnare veckor efter det med mera träning.

25.11.2013 kl. 22:24

Update

Gjorde långa dagar förra veckan, speciellt onsdagen blev lite jobbig då jag hade första mötet 07.30 och kom hem först vid 19.30 i och med Kvinnoförbundet sseminarium om värnplikt som vi hade på kvällen. Jag är av den åsikten att det borde vara allmänna uppbåd och könet inte ska avgöra om du får en kallelse eller inte. Och sedan väljs de som är bäst lämpade.

Men nu är jag utvilad:  jag tog ut en ledig fredag i går,  men Valter fick nog snällt pallra sig till förskolan. Aj att jag njöt av att vara hemma ensam, ta en springtur i dagsljus och sedan gå efter honom redan kl. 13.

Har inte sprungit med DS Trainers på länge så de fick lufta på sig.

Roligt att ha en eftermiddag och kväll med den här typen. Vi gick på kvällen på Djungelboken på nytt. Den här gången var det inte alls lika skrämmande tyckte Valter.

I dag har det varit handbollsträningar, under den tiden gick jag på powerwalk med en kompis som jag inte sett på aslänge. Perfekt att kombinera lite motion med att uppdatera varandra.

Nu ska håret lockas, det är SU:s 70 års bankett om några timmar och jag har ännu inte valt klänning. Auf Wiederhören.

16.11.2013 kl. 15:21

 

Jag, Anna Jungner-Nordgren, fick för mig att börja träna inför Stockholm Marathon 2011. Jag kom i mål på 4 h 13 min och fick blodad tand. Tanken med min blogg är att berätta om hur det går med träningen och hur man pusslar ihop den med barn, man, jobb och politik. Jag jobbar på Folktinget, är 40 år och bosatt i Helsingfors. Och så lyssnar jag gärna på Judas Priest. Att sånt.

 

Kom med i Running Finland

Om du gillar att springa och gillar sällskap ska du komma med i vår löpförening! Running Finland är klubben för dig som tycker det är roligt att röra på dig, gillar utmaningar och gillar att skratta. Vi ordnar gemensamma träningar, olika evenemang och tävlingsresor!
 

Senaste kommentarer

16.10, 20:18Lågpuls och muffins av mdm
22.12, 22:18Jullov, jawohl! av fua
14.12, 09:53Copenhagen marathon av Carin