Vi rör på oss för lite i Finland

12.12.2014 kl. 11:22

Var i morse värdinna för ett frukostseminarium om Motionens betydelse för samhällets välfärd. Ett synnerligen aktuellt ämne då det bl.a. i dagens Hbl redogjordes för att 860 000 finländare har nedsatt arbetsförmåga och lika många misstänker att de inte orkar jobba ända till pensionsåldern.

Vi vet alla att lite fysisk aktivitet och motion bland befolkningen medför betydande och alltmer växande utmaningar för det finländska samhället. Det stillasittande levnadssättet ökar flera folksjukdomar, åldersrelaterade problem och kostnader för samhällsekonomin, försämrar produktiviteten i arbetslivet och konkurrensförmågan samt ökar skillnaderna i hälsa och välbefinnande mellan befolkningsgrupper.

Vår nuvarande livsstil uppmuntrar till fysisk passivitet, till att sitta i olika fordon och vid skärmar, istället för att uppmuntra till en tillräcklig fysisk aktivitet. För att förändra den här situationen krävs gemensamma krafttag i hela samhället.

Talare i dag var idrottsminister Carl Haglund, Akavas ordförande Sture Fjäder och förbundsdirektör Christel Raunio.

 

Kommentarer (1)
Ett av dom stora problemen (tycker jag) är att många idrottsföreningar bara satsar på eliten, eller vad dom önskar att vore (eller kommer att bli) elit. Det är till exempel stört omöjligt att börja spela fotis som 10 åring, för man är redan för gammal. Inget lag tar mera emot en. Att sport görs till blodigt allvar redan för dagisbarn och förskoleelever gör att det skrämmer bort potentiella nya utövare, eller dödar gnistan för dom som tycker att det är kul att spela, men inte börjar störtgråta av att förlora. Det borde finnas "Hitta din sport" föreningar där barn, ungdomar och vuxna fick testa på lite det ena och lite det andra och försöka hitta vad dom gillar att röra på sig i eller med. Vi är ett så litet land med så få människor att vi inte har potential att nå toppen i dom allra flesta grenar, så varför hassa alla våra resurser på det? Vi kunde bli världsbäst på motion istället. Och om det nu känns jätte viktigt att vara bra på internationell nivå, så lönar det sig att satsa på damerna. Nästan ingen satsar på damidrott, så där finns mark att vinna inom nästan alla grenar. Om man skulle ösa lika mycket pengar på damfotboll som man gör på herrfotboll i dagens läge, skulle vi ha en möjlighet att klara oss riktigt bra globalt sett, men istället prioriterar man att satsa sina miljoner på ett lag som är rankat på 70 plats för tillfället. Damlaget sitter på plats 23 (så högt på listan har männen aldrig kommit, men vem pratar nu om det?) och med herrarnas resurser så vete var man skulle landa.

Förlåt att jag använde ditt kommentarsfält för min uppsats, jag gick (lite otippat) igång på det här helt tydligt
fua12.12.14 kl. 13:49
Men du har ju rätt så det finns alltid plats för dina uppsatser hos mig. Kram och god jul Fua! Hoppas du fick mitt mail...?
22.12.14 19:43

 

Jag, Anna Jungner-Nordgren, fick för mig att börja träna inför Stockholm Marathon 2011. Jag kom i mål på 4 h 13 min och fick blodad tand. Tanken med min blogg är att berätta om hur det går med träningen och hur man pusslar ihop den med barn, man, jobb och politik. Jag jobbar på Folktinget, är 40 år och bosatt i Helsingfors. Och så lyssnar jag gärna på Judas Priest. Att sånt.

 

Kom med i Running Finland

Om du gillar att springa och gillar sällskap ska du komma med i vår löpförening! Running Finland är klubben för dig som tycker det är roligt att röra på dig, gillar utmaningar och gillar att skratta. Vi ordnar gemensamma träningar, olika evenemang och tävlingsresor!
 

Senaste kommentarer

16.10, 20:18Lågpuls och muffins av mdm
22.12, 22:18Jullov, jawohl! av fua
14.12, 09:53Copenhagen marathon av Carin